Őszi levertség
Kedves Gitta!
45 éves, két gyermekes, irodában dolgozó nő vagyok. Az elmúlt években megfigyeltem, hogy minden ősszel az óraátállítás után rohamosan romlik a kedélyállapotom. Állandóan fáradt, melankolikus vagyok, nehezen indulnak a reggelek, alig bírok felkelni, mintha elapadtak volna az energiatartalékaim. Nagyon zavar az is, hogy állandóan édesség után sóvárgok, emiatt gyorsan felszedem a tavasszal sikeresen leadott kilókat. A segítségét szeretném kérni, mit tegyek, hogy egy kicsit több energiám legyen. Messze még a tavasz, amikor újra éledni tudok! Köszönettel: K.né T. Erika
Kedves Erika!
Levele alapján úgy tűnik, klasszikus, “szezonális” depresszió tüneteit írta le. Először is megnyugtatnám, hogy életmódterápiával jól kezelhető. Az őszi-téli időszakra korlátozódó tünetek, szerencsére a legtöbb esetben tavasszal elmúlnak, de ha nem tesznek ellene, várhatóan a következő ősszel újból megjelennek. Mai ismereteink szerint a tünetek mögött genetikai és környezetei tényezők is közre játszanak, a fényhatásokkal való kombináció okozza a kellemetlen kedélyállapotot, a kedvetlenséget, fáradtságot, ami a melatonin hormon termelődésével áll kapcsolatban. A tünetek megszüntetésére kiválóan alkalmas a fényterápia, amit alvászavarok esetén is sikerrel alkalmaznak.
A természetes fény kedvezően hat a tobozmirigy melatonin termelésére, segít beállítani a bioritmust. A mesterséges fények közül a fehér, a narancssárga és a zöld színű a leghatásosabb. Általános jó tanács, hogy igyekezzen minél több időt tölteni a természetben, illetve természetes fényben! A napfény mellett a friss levegő is jótékony hatású energia állapotunkra, a testnek és léleknek egyaránt kedvező. Néhány egyszerű mozgás, lazító-nyújtó gyakorlat, légzőgyakorlat végzése is kellemesen jó hatású.
Táplálkozás: fontos a test méregtelenítése, az egészséges táplálkozásra átállás. Csökkenteni kell a fehérje bevitelt, növelni a természetes szénhidrátok fogyasztását, mint pl. a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket, ebben az időszakban ajánlott továbbá hagymaféléket, citrusféléket fogyasztani, a sárga és narancssárga színű ételek különösen jót tehetnek (csipkebogyó, sütőtök, narancs, sárgarépa stb.) Jó hatást lehet elérni számos fűszernövény használatával is pl. gyömbér, ánizs, szegfűszeg, köménymag, petrezselyem. Fontos a B-komplex vitamin, C-vitamin, kalcium, magnézium bevitele.
Alternatív kiegészítés: művészetterápia, kreatív alkotás, relaxáció, jóga, köpölyözés, masszázs, vízgyógyászat (váltófürdő, szauna, harmatos fűben járás), zenehallgatás, barátok.